De Sallandse Praktijkleerroute is nu officieel Koploper! Wij zijn trots om door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te zijn benoemd tot Koploper. Met ons vernieuwende arbeidsmarktinitiatief leveren wij een bijdrage aan het oplossen van het personeelstekort in zorg en welzijn.
Wat maakt De Sallandse Praktijkleerroute een Koploper? Drie succesfactoren:
- Veel draagvlak.
De 12 zorgbestuurders vanuit de WLZ-tafel, GHZ en GGZ hebben afspraken met elkaar gemaakt. Wanneer er plannen worden gepresenteerd met visie en financiële onderbouwing, is er bij deze zorgbestuurders veel draagvlak voor de uitvoering van deze plannen; - De samenwerking tussen onderwijs- en zorgorganisaties.
De zorgorganisaties werken nauw samen met de onderwijsinstelling. Samen stemmen zij af welke werkprocessen van belang zijn voor de opleiding. Een vraag die zij blijven stellen: ‘Wie is onze medewerker van de toekomst?’; - Leren in de praktijk.
Het uitgangspunt bij de SPL is praktijkgestuurd en ervaringsgericht leren op basis van leervragen. De student leert vanuit de praktijk door te verwonderen, zien, ervaren, doen en bouwt van daaruit leervragen op.
We zijn nu onderdeel van het Koplopernetwerk van het Actie Leer Netwerk. We delen de succesfactoren en knelpunten van het traject, dat geleid heeft tot dit geslaagde initiatief, graag.