Praktijkgericht coachen in de Sallandse Praktijkleerroute

Werkbegeleider – de begeleider van de student

Jij begeleidt één of meer studenten in de SPL. De SPL is een leerroute waarbij vraag- en ervaringsgericht geleerd wordt in een hybride leeromgeving. Samen leren staat hierin centraal.
De kennis en vaardigheden in de beroepspraktijk zijn continu aan het veranderen en vernieuwen. Denk bijvoorbeeld aan technologische vaardigheden, ondernemerschap, kunnen innoveren en klinisch redeneren bij zorg- en welzijnsvragen die steeds complexer worden.

Studenten werken toe naar hun diploma aan de hand van leervragen direct uit de praktijk. De leermeter is de weg naar het diploma; van starter tot startbekwaam beroepsbeoefenaar. In deze leermeter tonen studenten aan waar zij staan in hun leerproces. De student bepaalt zijn eigen route en eigen tempo. Dit betekent dat er geen vaste opdrachten en vaardigheden zijn per leerjaar. Als werkbegeleider ben jij de gids van het individuele leerproces van de student. Het leerproces van de student jaagt ook jouw professionaliseren aan. Zo werken jullie samen aan de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de toekomst van jullie beroep!

Nieuwe aanpak

Praktijkgerichte starterstraining vraag- en ervaringsgericht coachen voor werkbegeleiders

Om er voor te zorgen dat jij het leerproces van de student optimaal kunt begeleiden is een training ontwikkeld.
De training wordt twee keer per jaar aangeboden in vier fases, waarbij je de cyclus van leervragen zelf gaat doorlopen.
Fase I Algemeen: Hybride leren in de SPL
Fase II De praktijk: Vraag- en ervaringsgericht coachen
Fase III Doen: Toepassen en van en met elkaar leren
Fase IV Delen: Terugblikken en vooruitkijken

De training wordt in één groep aangeboden, met verschillende workshops / trainingsdagdelen. In Fase III werk je individueel en in kleine groepjes. Bij je aanmelding gaan we ervan uit dat je alle fases doorloopt, waarna je ook een bewijs van deelname en het PraktijkPakket ontvangt.

De gehele training heeft een doorlooptijd van 4 maanden. En vraagt in totaal een tijdsinvestering van ca. 20 uur. Voor een overzicht zie onderstaand schema.

Jij als werkbegeleider

Om de studenten goed te coachen en begeleiden in de SPL vraagt dit van jou:

  • Kennis en inzicht over onder andere de visie van de praktijkleerroute, hybride leren, werken met methode van leervragen en de leermeter.
  • Kunnen toepassen van vraag- en ervaringsgericht coachen:
    • Werken met en begeleiden aan de hand van leervraag in beeld
    • Praktische coach- en communicatievaardigheden gericht op vraag- en ervaringsgericht leren, zoals feedback, reflecteren, de goede vragen stellen.

Kom terug! Werkbegeleider blijft leren

Heb jij in het afgelopen jaar de werkbegeleiderstraining ‘Werkbegeleider zoekt leervraag’ afgerond? Dan ben je van harte welkom op deze terugkomsessie vraag- en ervaringsgericht coachten voor gevorderde werkbegeleiders in de SPL. Tijdens de sessie horen we graag wat je geleerd hebt en bekijken we samen wat er nu in de praktijk speelt. Wat zet je in vanuit de training? Welke vragen heb je (nog)? Tevens willen we tijdens deze sessie een verdieping aanbieden over leren en leervoorkeuren.

Het is een eenmalige sessie en vraagt 4 uur tijdsinvestering. De eerstvolgende sessie is gepland voor het najaar 2022. Datum wordt nog bepaald. De sessie wordt verzorgd door Esther Ouwerkerk (trainer werkveld Carinova) en Karin Wijnberg (trainer werkveld Dimence).

Meer weten over het geven van werkbegeleiding?


Wij horen het graag! Neem contact op met de contactpersoon van de Sallandse Praktijkleerroute binnen jouw organisatie of met Henriët Arends
E-mail: h.arends@zgr.nl
Telefoon: 06 – 513 28156

Logo_ZGR

Logo_Solis

Logo_Sensire

Logo_Ludgerus

Logo_Landstede

Logo_Humanitas

Logo_Het-Zand

Logo_Een-Dijk-Van-Een-Huis-2

Logo_De-Seizoenen-Overkempe

Logo_De-Parabool

Logo_Carinova

Logo_Aventus

Ja leren in de
praktijk is wat voor mij! Ik ontvang graag meer informatie.

Informatie Aanvragen Popup

Ja, ik meld mij aan!

Ja, ik meld mij aan voor de terugkomsessie op 11 oktober 2021

Ja, ik meld mij aan voor de training Werkbegeleiders 2021-2022

Scroll naar boven