Marieke Zwartjens, docent

fotoMariekeZwartjens

Marieke Zwartjens is niet alleen docent maar ze is ook medeverantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe studenten. Zij weet dus precies hoe het gaat met aanmelden en wat je na je aanmelding kunt verwachten. Wij stelden haar een paar belangrijke vragen.

Marieke, wat willen mensen graag weten over de Sallandse Praktijkleerroute?

Allereerst horen ze graag hoe de opleiding in elkaar zit. Hoe het gaat met de combinatie leren en werken of stagelopen in de praktijk. Ook krijgen we vaak de vraag of de Sallandse Praktijkleerroute de juiste opleiding is als je niet meer terug de schoolbanken in wilt. Als je het liefste leert door te doen en te ervaren, is juist de Sallandse Praktijkleerroute heel geschikt.

Mensen willen toch ook graag weten of ze met de Sallandse Praktijkleerroute een erkend diploma krijgen?

Ja, dat klopt. Na het afronden van de Sallandse Praktijkleerroute krijg je een erkend diploma. Kies je voor de combinatieopleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg, dan heb je zelfs twee diploma’s.

Als je je aanmeldt, moet je je cv en motivatie meesturen. Wat is belangrijk om in je motivatie te melden?

De motivatiebrief is voor ons belangrijk omdat wij daarin al voor een groot deel kunnen zien of iemand echt gemotiveerd is. Werken in de zorg omdat je graag met mensen werkt, zegt niet zo veel. Wij lezen graag wat je ervaring is, waarom je voor de zorg kiest, met welk type zorgvrager je graag wilt werken. En als je een vooropleiding hebt gedaan of al werkervaring hebt, wat je daarvan geleerd hebt. En natuurlijk horen wij graag waarom je juist voor de Sallandse Praktijkleerroute kiest.

Als je vanuit een ander beroep de overstap wilt maken naar de zorg, dus zij-instromer bent, is de selectie intensiever dan wanneer je wilt leren en stage lopen.

Inderdaad. Als je kiest voor leren en een baan in de zorg, vraagt dat veel tijd en energie. Je gaat immers meteen aan het werk terwijl je daarnaast ook nog veel moet leren. Dan is het heel belangrijk dat je daar goed over na denkt en dat het thuisfront achter je staat. Ook moet je stevig in je schoenen staan en voor jezelf op kunnen komen. Omdat je gewoon werkt, sta je vaak na een paar maanden ingepland. Dan moet je wel de tijd maken om ook  te kunnen leren. Daarom maakt een capaciteitentest ook onderdeel uit van het aanmeldingstraject.

Als je kiest voor de route leren en stage, krijg je speeddates. Klinkt leuk, hoe werkt dat?

Voor coronatijd was dit net alsof je echt op date gaat. Als student zat je op een avond bij drie verschillende zorgorganisaties en met iemand van de opleiding aan tafel. Een mooie kans om elkaar beter te leren kennen. Wat wil de student graag, wat zoeken de zorgorganisaties, hoeveel begeleiding heb je nodig, kun je ook avond- en nachtdiensten draaien, waar wil je graag stagelopen, et cetera. Vanwege corona doen we het nu online en spreek je met twee zorgorganisaties en met iemand uit het onderwijs. Als zowel de student als de zorgorganisaties en het onderwijs enthousiast zijn, zijn we klaar voor de volgende stap en krijgt de student een stageplek aangewezen.

Voordat je echt aan de slag gaat met je stage, heb je ook nog een KLIK-gesprek toch?

Ja. Als duidelijk is waar stage kunt gaan lopen, is het natuurlijk wel heel belangrijk om eerst nog kennis te maken met je werkbegeleider op de locatie. Want tussen jullie moet er natuurlijk wel een klik zijn. Je werkt namelijk veel samen en de werkbegeleider is wel je steun en toeverlaat. Blijkt er inderdaad een klik te zijn, dan kun je beginnen met de Sallandse Praktijkleerroute!

Meer Verhalen van studenten

Ja leren in de
praktijk is wat voor mij! Ik ontvang graag meer informatie.

Informatie Aanvragen Popup

Ja, ik meld mij aan!

Ja, ik meld mij aan voor de terugkomsessie op 11 oktober 2021

Ja, ik meld mij aan voor de training Werkbegeleiders 2021-2022

Scroll naar boven