Rita van Elburg (instructeur SPL)

Rita is instructeur bij de Sallandse Praktijkleerroute. Zij ondersteunt de studenten bij onder meer het oefenen van praktische handelingen als stomazorg, hygiëne en injecteren. Zelf heeft ze 30 jaar gewerkt als verpleegkundige bij verschillende zorgorganisaties en met verschillende doelgroepen.

Wat doe je als instructeur?

‘Ik ondersteun de docent en de studenten bij het leren en oefenen van de algemene dagelijkse levensverrichtingen  (ADL) en verpleegtechnische handelingen (VTH) en ondersteun bij de leervragen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je een cliënt verplaatst, een bed opmaakt, een katheterzakje wisselt of hoe je een injectie moet zetten.’

Wat is het verschil met een docent?

‘Het belangrijkste verschil is dat ik me vooral richt op de praktische handelingen. De docent, zoals Marieke, neemt met name de theorie door met de studenten. Wel werken we samen in het Leerhuis. Terwijl Marieke bijvoorbeeld medische sommen oefent met de studenten, ga ik met ze aan de slag hoe je bijvoorbeeld een inhalator gebruikt.’

Waar oefen je met de studenten?

‘Iedere maandag, woensdag en vrijdag zijn de SPL studenten in het Leerhuis, op de woensdag en vrijdag  ben ik er bij. We krijgen binnenkort bij zorgcentrum Swaenewoerd een eigen oefenruimte met middelen en materialen. Dat is heel fijn. Daarnaast ben ik ook een dagdeel bij WZC Humanitas en Solis als BPV docent aan het werk met de studenten. Dat vind ik zelf heel leuk, want dat zie ik meteen hoe het gaat als ze ook echt in de praktijk de praktische handelingen moeten doen.’

Wat vind je leuk aan je werk als instructeur?

‘Verzorgenden en verplegers zijn doeners, die leren het beste door te doen en zelf te ervaren. Bij de Sallandse Praktijkleerroute stimuleren we studenten dan ook om vooral zelf op onderzoek uit te gaan. Wat kom je nu tegen en wat maakt je nieuwsgierig, wat wil je leren op deze stage? Samen met de studenten kijk ik wat ze in praktijk tegenkomen en waar ze hulp bij nodig hebben of graag willen leren. De ene keer is dat oefenen met het verzorgen van een stoma, de andere keer oefenen we hoe je een bed opmaakt.’ 

Meer Verhalen van studenten

Ja leren in de
praktijk is wat voor mij! Ik ontvang graag meer informatie.

Informatie Aanvragen Popup

Ja, ik meld mij aan!

Ja, ik meld mij aan voor de terugkomsessie op 11 oktober 2021

Ja, ik meld mij aan voor de training Werkbegeleiders 2021-2022

Scroll naar boven